dijous, 22 d’octubre del 2009

Mapes



Mapa Peters

La Projecció de Peters, correctament anomenada Projecció de Gall-Peters, és una manera alternativa de representar la terra sobre un pla. Fou proposat pel cartògraf alemany Arno Peters el 1974. Ell mateix edità un atles basat en aquesta cartografia el 1990. Es féu una edició en castellà d'aquest atles el 2002.

La projecció de Peters posava en dubte la representació tradicional dels mapes del món, basada en la projecció de Mercator, que ell deia que responia a la mentalitat eurocèntrica dels cartògrafs. La seva proposta fou representar el mapa de tal manera que les àrees dibuixades en el mapa fossin proporcionals a les àrees reals



Mapa Mercator

La projecció mercator és una projecció cartogràfica cilíndrica conforme (manté les formes i els angles localment) però no és equivalent (distorsiona molt les àrees relatives). Fou ideadea per Gerardus Mercator el 1569. L'escala és constant al llarg de l'Equador però la distorsió creix moltíssim cap a les zones polars.

Aquesta projecció és un artefacte matemàtic, no una representació d'una construcció geomètrica. Amb aquesta projecció no es poden representar les latituds molt altes (en un mapa amb l'Equador al llarg del centre del mapa, els pols quedarien a l'infinit).

En aquesta projecció tots els meridians i paral·lels apareixen representats rectes. Els meridians apareixen separats amb una distància constant. Els paral·lels apareixen separats amb una distància creixent com més lluny de l'Equador. En aquesta projecció les línies loxodròmiques apareixen representades com rectes. Aquesta és l'única projecció cartogràfica amb aquesta propietat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada